Afonyiné Kaló Tünde

Afonyiné Kaló Tünde

1991-ben léptem be a B.-A.-Z. Megyei Kórház kapuján, azzal a céllal, hogy mindenképpen gyerekekkel szeretnék foglalkozni. Az akkori Ápolási Igazgató Asszony, azt mondta nekem, hogy a Koraszülött Osztályon van felvétel.
Igazából elképzelni sem tudtam milyen lehet egy koraszülött kisbaba, de nagyon lelkesen azt válaszoltam, rendben van.

Így ismerhettem meg ezt a csodálatos világot, ahol immár közel 30 éve dolgozom. 

1991-ben, mint Általános ápoló és általános asszisztens végeztem, majd 1992-ben Gyermekápolói képesítést szereztem.
1999-ben lettem Gyermek Intenzív Terápiás Szakápoló, majd 2007-ben Diplomás ápoló.

Intenzív részlegen 18 évig nővérként ápoltam a koraszülötteket és a betegen született újszülötteket.
2009-ben neveztek ki az Osztály vezető ápolójának. Úgy éreztem eljött az én időm, hiszen vezetőként lehetőségem nyílt arra, hogy az általam követendőnek tartott ápolási és ellátási gyakorlatot az Osztályon dolgozókkal közösen megvalósíthassuk. 

A koraszülöttek ellátásával kapcsolatban szemléletünk az elmúlt évek során rohamos tempóban változtak. A szülők mindennapi jelenléte, az ellátásba történő bevonása fontos feladattá vált.

A baba-mama szobák megvalósítása, működtetése, a 24 órában történő szülői jelenlét biztosítása, az anyatejes táplálás támogatása, a kengurugondozás, a fájdalomcsillapítás biztosítása ma már a mindennapi munkánk része.
Szívügyem a koraszülöttek és az újszülöttek szoptatásának és az anyatejes táplálásának támogatása.

Annak érdekében, hogy minél több tudásra tegyek szert a szoptatásról és az anyatejes táplálásról, 2017–ben, IBCLCLaktációs szaktanácsadói képesítést szereztem.

A koraszülöttek minőségi ellátás ma már elképzelhetetlen a szülők jelenléte nélkül, ezért nekünk ellátóknak mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy biztosítani tudjuk a családbarát ellátás feltételeit a koraszülött osztályokon.