Dr. Horváth Zsolt

Dr. Horváth Zsolt

Az orvosi egyetemet Debrecenben végeztem. Végzés után Nyíregyházán kezdtem a megyei kórház gyermekosztályán dolgozni. Nagyon gyorsan elköteleződtem az újszülöttek és koraszülöttek ellátása mellett, úgyhogy négy év után úgy döntöttem, hogy csatlakozom a Debreceni Egyetem Neonatológia Tanszékéhez, ahol csak ez a feladatom. Csecsemő- és gyermekgyógyászatból 2005-ben, neonatológiából 2008-ban szakvizsgáztam.

Életem egyik fordulópontja 2010, amikor negyedik gyermekem Down szindrómával, a 30. terhességi hétre született. Addig is elkötelezett híve voltam a szülők bevonásának az intenzív osztály életébe, gyermekük ellátásába, de ettől kezdve ez prioritást jelentett számomra.

Tanszékünk alapítványa az Újszülöttjeinkért, koraszülöttjeinkért Alapítvány 2017-ben elnyert egy európai uniós projektet, aminek szakmai vezetője lettem.

Ennek keretében az Észak-alföldi Régióban sorstársakból álló mentorhálót, a megyeszékhelyeken mentorházakat hoztunk részre, számtalan pszichológust, gyógypedagógust, gyóygtestnevelőt, zenepedagógust alkalmaztunk, akik már az osztályon, majd a hazabocsátásuk után is a koraszülött családok rendelkezésére álltak. A pályázat keretében valósult meg a FINE1 és FINE2 képzés Debrecenben és Nyíregyházán, melyen a PIC-ben dolgozók nagy többsége részt tudott venni.

Egy éve az újonnan induló Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központ vezetője lettem. A központunkban 300-400 koraszülött és más okból speciális fejlődésmenetű gyermek komplex rehabilitációja folyik, járóbeteg szakellátás formájában.