A FINE program alapozó képzése

Family and Infant Neurodevelopmental Education (FINE)

A család és a csecsemő idegrendszeri fejlődése oktatóprogram.

A FINE program alapozó képzésének (Level 1) első része, amely minden olyan koraszülött intenzív osztályon dolgozó szakembernek (neonatológusnak, szakápolónak, segédápolónak, gyermeksebésznek, szemésznek, szülész-nőgyógyásznak) szól, aki megfordul a PIC-en és javítani szeretné a családközpontú fejlődéstámogató ellátást az újszülött osztályokon.

A program fő szerzője Prof. Inga Warren, aki tapasztalt angol és holland NIDCAP képzett szakemberek közreműködésével állította össze a tananyagot.

Fine program

A FINE lépésről lépésre haladva mutat be jó neonatológiai ápolási gyakorlatokat, amely alapján mindenki maga tudja meghatározni saját teljesítményének szintjét, és eldöntheti mely gyakorlatokat építi be fokozatosan a mindennapi munkájába akár egyéni, akár az osztályos ellátás szintjén.

A FINE által közvetített fejlődéstámogató koraszülött ellátás egyik legfontosabb szempontja az etikai, humánus megközelítés, mely védi a baba jogait annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb fájdalom és stressz érje az ellátás során, szüleivel lehessen az ellátás ideje alatt és az anyatej legyen elsődleges tápláléka.

A családközpontú megközelítés egyik legfontosabb alapja, hogy a szülő az elsődleges ellátója saját gyermekének és a személyzet bevonja a szülőt a gyermek ellátásával kapcsolatos döntésekbe.

Ez a módszer olyan környezetet teremt, amely minimalizálja a stresszt a gyermek, a szülők és a személyzet számára és a baba agyi fejlődésének megfelelő szenzoros élményeket nyújt. A megfelelő hang és fényhatások, az ízlelés, illatok és a tapintás együttesen kedvezően befolyásolják a baba fejlődését.
Az érzékszervek fejlődésének kritikus időszakában a koraszülött intenzív osztályon külön  nehézségekbe ütközik annak biztosítása, hogy csökkentsük azt az eltérést, ami aközött van amit az agy elvár és amit valójában kap az újszülött ellátás során.

Az idegrendszer a koraszülött ellátás során is folyamatosan fejlődik és ha megfelelő célzottan támogató az ápolás, akkor jobb eredmények születnek, a baba később is egészséges lesz. A fejlődéstámogató koraszülött ellátást, mint idegrendszer fejlesztő beavatkozást mind közvetlen, mind közvetett bizonyítékokon alapul.

Nagyon fontos, hogy minden, ami az ellátás során történik a baba és szülei igényeire legyen szabva, melynek alapja a baba megfigyelése..

Fine program

A megfigyelés elárulja nekünk, hogy mit érez a baba, aki viselkedésével kommunikál és jelzi, hogy mikor érzi jól magát, mikor van szüksége segítségre (a koraszülött babák nagyon ritán sírnak, ami egyértelmű jele a fájdalomnak), hogy alkalmazkodni tudjon környezetéhez.

A képzés végén a résztvevők képesek lesznek összehasonlítani a különböző fejlődéstámogató ellátási modelleket és a hozzájuk kapcsolódó  bizonyítékokat. Megismerik a koraszülött babák fejlődési szakaszait és az ezeket befolyásoló neurobiológiai és pszichoszociális hatásokat. Tisztában lesznek ezen babák szükségleteivel és képességeivel ezáltal érteni fogják, hogy miért a baba megfigyelése a kulcs a sikeres egyénre szabott gondozáshoz. Olyan gyakorlati módszereket tanulnak meg, mely segít az elméletben tanultakat a gyakorlatban alkalmazni és ezáltal beazonosíthatják saját egyéni és koraszülött osztályuk erősségeit és nehézségeit. MIndezzel felismerik azon területeket, ahol még fejlődniük kell esetleg változtatni szükséges a mindennapi ellátás minőségének javításáért.