Tanuljuk a PICik nyelvét...

Csomárné Balázs Erzsébet vagyok, a Semmelweis Egyetem Szülészeti Klinika Üllői úti PIC csapatában dolgozom intenzív terápiás ápolóként.
Gyermekkori álom vált valóra, azzal, hogy koraszülöttekkel foglalkozhatok.

Számomra mindig fontos volt a szülők jelenléte, szívesen ápolom velük együtt babájukat. Örömmel tölt el, ahogy a szülők napról-napra fejlődnek és egyre kompetensebbek lesznek babájuk ellátása terén.

A FINE program elméleti képzése meghozta azt a megerősítést számomra, hogy a koraszülött ellátás szimplán csak a mi munkánkkal nem fog működni. Igazán magas szintű ellátást akkor tudunk elérni, ha a szülőket, családokat egyenrangú partnereknek tekintjük és csapatban, egységként ápoljuk az osztályunkra bekerülő gyermeküket.

A képzés során egy új nyelvet tanultunk. Megtanultunk a legsérülékenyebb babák nyelvén érteni, picit érezni és igényük szerint válaszolni a jelzésekre. Fontos küldetésünk van, hisz a mi együttműködésünkön múlik egy felcserepedő generáció későbbi boldogulása.

A képzés elméleti részének elvégzése után egy-egy baba ápolása során meglepődve tapasztaltam, hogy kezdem érteni mit "mondanak, mesélnek". Bátorítok mindenkit aki a képzésen részt vesz, vagy részt vett, csak annyit csináljon, hogy megáll az inkubátor előtt és figyeli azt a kis csodát, aki benne fekszik. A megfigyelést, a válasz adását tekinthetjük időigényes tevékenységnek is, de ha egészségesebb, fizikailag és lelkileg is kiegyensúlyozottabb babák és családok mennek haza  a kórházak koraszülött osztályairól, biztos vagyok benne, hogy megéri!

Három dologra viszont okvetlenül szükségünk lesz: lassításra, közelségre és csapatra.